Test din fleksibilitet …

I 2012 offentliggjorde man en undersøgelse, der viser, at der er en sammenhæng mellem ældres balanceevne, fleksibilitet og levetid. Undersøgelsen blev gennemført af en læge, der undrede sig over, at ældre der med glans gik gennem alle mulige fitness tests, knapt kunne snøre deres egne sko. Kunne der i det faktum findes en forklaring på, hvorfor nogen bliver ældre end andre? Og ikke kun med en skelen til deres fysiske form, men også til deres balanceevne og fleksibilitet? Undersøgelsen strakte sig over 14 år og blev udført af 2.002 testpersoner hvoraf 68 % var mænd. Alle testpersoner var mellem 51 og 80 år.

Testen (som du selv kan udføre). Du står med krydsede ben og sætter dig direkte på gulvet uden brug af hænder og knæ. Det giver 5 point. Herefter rejser du dig op til stående uden brug af hænder og knæ. Det giver 5 point. I alt kan du altså opnå 10 point.

  • Mistede du balancen, mens du satte dig ned eller rejste dig op, fratrækker du ½ point.
  • For hver hånd du brugte til at sætte dig ned eller rejse dig op, fratrækker du 1 point.
  • For hvert knæ du brugte til at sætte dig ned eller rejse dig op, fratrækker du 1 point.
  • Kom du slet ikke op, giver det 0 point.

Hvis du for eksempel støtter med hånden på vej ned og bruger et knæ og en hånd på vej op, skal du fratrække 3 point og din score er dermed 7 point.

Resultat: Personer,der scorede 0-3 point der udgjorde 40 % af alle testpersonerne, og de døde inden for 11 år efter, at testen var gennemført. De 6 % af testpersonerne, der scorede højest (8-10 point), overlevede alle den samlede undersøgelsesperioden på 14 år.

Hvor gamle var de så, da de døde? Var det de yngste eller de ældste? Mænd eller kvinder? Det fortæller undersøgelsen ikke noget om, men den er tankevækkende læsning. Her kan du høre mere om SRT (sit-rise test) og se øvelsen illustreret.

I næste uges indlæg, kan du læse om, hvordan du med en lettere øvelse, kan træne sig op til at mestre SRT.

Kærligst

Yvonne

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *