Klonk, knæk, knas og pop …

Hvorfor siger din krop disse underlige lyde? Er det mon farligt?

Har du også en krop med lyde, når du træner eller bare bevæger dig i det daglige? Lyde der kommer fra dine fingre, tæer, skuldre, knæ eller rygsøjle. Hvis du har prøvet at være til kiropraktor, så ved du at det som regel ikke gør ondt. Det er lydene, der er det værste.

Der er forskellige bud på, hvad årsagen til lydene kan være:

 • Ledbånd (der forbinder to knogler) kan lave en lyd når de glider hen over knoglen. Jo varmere og jo mere væskefyldt dine ledbånd er jo mindre lyd.
 • Der kan opstå små bobler af luft i ledvæsken omkring leddene, som frigives eller opstår ved bevægelse med et pop.
 • Friktion hvor to knogler skuer hen over hinanden. Du kan gentage lyden i det uendelige, men det skal du absolut ikke gøre. Find måder at undgå for megen friktion.
 • Fiksering hvor to led er suget sammen, giver et pop når de slipper. Ligesom et vådt glas på et bord. Du kan ikke gentage lyden, før glasset har suget sig fast til det våde bord igen. Det kan føles rart at få frigjort leddene og det er harmløst.

Det kan være rigtigt svært, at afgøre om det er en skadelig lyd, din krop kommer med. Så hvis du på nogen måde føler smerte, nedsat funktion omkring leddet, hævelser eller bare er i tvivl, så bliv undersøgt. Det må godt larme, men det må ikke gøre ondt. Hvis din krop har larmet i mange år, og det ikke er usædvanligt for dig, skal du ikke være bekymret.

Med tiden bliver du mere og mere stiv omkring leddene, da dit bindevæv helt automatisk krymper lidt hver dag. Det er dels en automatisk intelligens kroppen har for at beskytte leddene, men også fordi du med alderen bliver mere tør i kroppen. Så ned på gulvet og dyrk Yin Yoga og bliv komfortabel i en mere lydløs krop.

Kærligst

Yvonne

2 kommentarer til “Klonk, knæk, knas og pop …

 1. Mille

  Hej Yvonne.
  Jeg er 23 år, og inden for de seneste 1-1,5 år er min krop/led begyndt at knække, knase og poppe.
  Med lydene følger også små smerter – det er nogle knæk, der ikke føles hverken naturlige eller frigørende.
  Udover knæk/pop i fx fingre, håndled, ryg, hofte, knæ og nakke, er jeg begyndt at knække i inderlåret og i brystbenet. Det er som sagt ret ubehageligt. Udover små smerter ved knæk, har jeg også tit smerter generelt i knæ, fingre og håndled.
  Hvor vil du anbefale, at man bliver tjekket henne? Og hvad kan det være? slidgigt?
  Hilsen Mille

  1. Yvonne Post author

   Hej Mille,
   Du skal helt klart starte med at gå til lægen og få taget nogle blodprøver og blive henvist til en specialist. Hvilken ved jeg ikke, og måske skal du igennem flere af slagsen. Men du skal ikke finde dig i smerter i leddene i din alder.
   Jeg har altid selv haft knæ med lyd på. Det lyder grimt, men gør ikke ondt. Det må godt larme, men det må altså ikke gøre ondt.
   Jeg kan ikke sige dig, hvad det er. Det er jeg slet ikke uddannet til, men slidgigt er det ikke i din alder. Et bud kunne være, at du har meget syre i kroppen. Altså spiser meget sukker, kød og hvidt brød etc. Den gamle madpyramide skal vendes på hovedet. Jeg kan anbefale dig bogen “Alkaline Living” af Bettinna Delfs. Men gå nu til lægen først.
   Kærligst
   Yvonne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *