“Aktiv hvilestilling” (med lydfil).

For mere end 20 år siden, lærte jeg denne aktive hvilestilling at kende. Det var en nødvendighed, da jeg havde det som om, jeg gik med et barn på mine skuldre hele tiden. De skuldre ville bare ikke ned. Det var jo nok noget andet, jeg gik og bar på, men stillingen hjalp mig utrolig meget. Den gang var jeg så heldig at få ”en til en” undervisning i Alexanderteknik. Jeg blev lagt på et bord og behandleren lagde min krop til rette i stillingen. Det var simpelt hen så afslappende og selvforkælelse ud over alle grænser. Jeg fik dog hurtigt lært, selv at komme ind i stillingen og vender tilbage til den igen og igen.

Hvis du har svært ved at slappe af i krop og sind, så er det eneste du behøver, et sted at ligge, en bog og nogle få minutter. I starten kan du ligge lidt længere. Når din krop først kender rutinen, vil den give slip langt hurtigere. Men bliv liggende lige så længe du har lyst.

Kom ind i stillingen:

  1. Læg dig på ryggen på et blødt underlag som for eksempel et gulvtæppe.
  2. Bøj benene og sæt fødderne i underlaget, med en afstand så de kan stå ubesværet af sig selv ligesom som på foto nedenfor. Lår og underben må ikke have kontakt.
  3. Læg en bog af passende tykkelse (eller noget blødt) under hovedet så hagen peger op mod loftet. På den måde ligger nakken optimalt i forlængelse af rygsøjlen.
  4. Med albuerne godt ud til siden, så hænderne kan hvile på kroppen, lader du skulderne synke mod underlaget.
  5. Når du ligger godt, flytter du opmærksomheden til åndedrættet og som et mantra i hver åndedrags cyklus tænker du FORLÆNG – BRED – SLIP samtidig med at du visualiserer det.
Indånding FORLÆNG Forlæng rygsøjlen ved at tage en dyb indånding, så hele bughulen fyldes af luft, og du skaber plads mellem hver ryghvirvel. Tænk forlængelse mens du gør det.
I slutningen af indåndingen BRED På toppen af indåndingen og fra midten af rygsøjlen mellem skulderbladene, tænker du bredde. Som om der var hænder inde under dig, der blidt trak hver sin vej.
Udånding SLIP NAKKEN På udåndingen tænker du ”slip nakken”, så hovedet og hele kroppen slipper og ligger tungere og mere afslappet i underlaget.

Her finder du en lydfil på 3 min til hjælp i starten. Aktiv hvilestilling

(Du kan ikke afspille filen på et Apple produkt. Skriv til mig, så sender jeg en mail med linket, som du så godt kan høre på dit Apple produkt. Jeg ved ikke hvorfor)!!!

Hvilestilling aktiv

Med tiden når du lærer at slappe af og overgive dig til underlaget, skal bogen under hovedet måske være knap så tyk. Måske behøver du slet ikke en bog. Hvis din hage peger fint op mod loftet, er det ikke nødvendigt. Måske er det behageligere med noget blødt, som en pude eller bare et tørklæde som jeg har brugt på billedet. Få eventuelt en til at hjælpe dig med at se om hagen peger op mod loftet. 

”Aktiv hvilestilling” er simpel og meget effektiv selvhjælps teknik. Du får en bedre kropsholdning, nervesystemet lægger sig og du slipper derfor de spændinger, du måtte have i kroppen. Stillingen er frigørende, afbalancerende og opbyggende.

Jumpsuit og guirlande tørklæde er begge fra Henriette Steffensen.

Forårshilsner fra

Yvonne

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *